Dostupni linkovi

Danas je Dan državnosti SrbijeSrbija danas obeležava Dan državnosti, 15. februar, u znak sećanja na dan kada je 1804. počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije.

Dan državnosti biće obeležen brojnim ceremonijama - koje su počele u četvrtak, kada je u svim školama održan poseban čas posvećen tom prazniku, a na Kalemegdanu počasna artiljerijska paljba.

Skupština Srbije održaće danas svečanu sednicu, a poslanicima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Najviši državni zvaničnici položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

U Srbiji se od 2001. godine 15. februar obeležava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona i 16. februar postao neradan dan.

Dan državnosti obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav koji se, po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav. Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.
XS
SM
MD
LG