Dostupni linkovi

Skandal s konjskim mesom i u Njemačkoj


Evropski skandal u vezi s konjskim mesom podmetnutim umjesto govedine proširio se u četvrtak kada je Velika Britanija objavila otkriće potencijalno štetnog lijeka u konjetini poslatoj u Francusku, dok je Njemačka postala posljednja država koja je pogođena.

Britanski ministar poljoprivrede David Heath kazao je kako su u trupla konja, koja su bila pozitivna na lijek za ove životinje koji može biti štetan ljudima, poslata iz Velike Britanije u Francusku, te da postoji mogućnost da su tamo "ušla u lanac ishrane".

No, dodao je kako fenilbutazon, koji u rijetkim slučajevima kod ljudi može izazvati ozbiljan poremećaj krvi, nije pronađen prilikom testiranja proizvoda proizvođača hrane Findusa koji je umješan u ovaj skandal, prenosi AFP.

Njemački lanac supermarketa Real objavio je kako je pronašao tragove konjskog mesa u zamrznutim lazanjama koji su povučeni prošle sedmice iz prodaje iz preventivnih razloga. Ove proizvode provjeravaju i drugi njemački supermarketi.

Real je već iz opreza povukao iz prodaje lazanje svoje jeftine robne marke Tip, a testovi naručeni u laboratorijima potvrdili su u srijedu prisutnost konjskog mesa, priznala je kompanija u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici.

Nakon hitnih razgovora u Briselu u srijedu izvršna tijela Evropske unije pozvala su na provođenje zakona i testiranje DNK hrane u svim članicama Unije, kako bi se vratilo povjerenje konzumenata u proizvode od mesa, poljuljano zbog ove afere.

Velika Britanija, Francuska i Švicarska su pronašle konjetinu, jeftiniju od govedine, u zamrznutim jelima na kojima je stajalo da su od govedine, a švedski, holandski i njemački supermarketi su povukli s polica milione komada zamrznute hrane. Lanac kiparskih supermarketa uništio je više od 16 tona pljeskavica od govedine, zbog straha da sadrže konjsko meso, objavile su vlasti ove države.
XS
SM
MD
LG