Dostupni linkovi

Egipat:Poplavljeni tuneli za šverc prema Pojasu Gaze


Egipatske bezbjednosne snage poplavili su tunele za krijumčarenje ispod granice sa Pojasom Gaze, izjavili su danas egipatski i palestinski zvaničnici.

Mreža tunela je od ključne važnosti za život u Gazi i kroz njih pristiže oko 30 odsto od ukupne količine robe na toj teritoriji, koja je pod kontrolom palestinske islamističke organizacije Hamas. Izrael je, po dolasku Hamasa na vlast, prije sedam godina uveo blokadu Pojasa Gaze.

Agencija Rojters navodi da je kroz jedan od tunela dopreman cement i šljunak i da je iznenada poplavljen vodom zbog čega su radnici morali da pobjegnu. Očevici su izjavili da su još dva tunela poplavljena i da Egipćani namjerno upumpavaju vodu.

Zvaničnik egipatskih bezbjednosnih snaga, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je kampanja plavljenja tunela započeta prije pet dana.

Nekoliko desetina tunela uništeno je od avgusta prošle godine nakon ubistva 16 egipatskih vojnika u napadu militanata izvršenom nedaleko od granične ograde sa Pojasom Gaze.

Kairo je saopštio da su napadači kroz tunele ušli u Egipat, što su Palestinci negirali.

Plavljenje tunela iznenadilo je i izazvalo negodovanje rukovodstvo Hamasa koji su se nadali poboljšanju odnosa sa Kairom nakon što je na prošlogodišnjim izborima za predsjednika izabran Muhamed Morsi, član političkog pokreta Muslimansko bratstvo.
XS
SM
MD
LG