Dostupni linkovi

Makedonska opozicija neće na izbore


Opozicione stranke iz makedonskog političkog korpusa okupljene u Koaliciju "Savez za budućnost" odlučile su da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u Makedoniji, koji će biti održani u martu, kao i da vrate poslaničke mandate u Sobranju.

Potpredsjednik Socijaldemokratrskog saveza Makedonije (SDSM) Gordan Georgiev rekao je danas na protestu opozicije ispred Ministarstva poljoprivrede u Skoplju da su ostvake potpisane i deponovane.

On je naveo da Koalicija neće učestvovati na lokalnim izborima, pošto nije postignut sporazum sa premijerom Nikolom Gruevskim o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Makedonska opozicija prevođena SDSM napustila je 24. decembra prošle godine skupštinske klupe, nakon što je obezbjeđenje izbacilo novinare i poslanike opozicije.

Opozicioni poslanici protivili su se usvajanju budžeta za 2013. godinu navodeći da je on poguban za zemlju. Oni su bili podnijeli više od 1500 amandamana.

Kao rješenje problema zatraženo je da zajedno sa lokalnim izborima, zakazanim za 24. mart, budu održani i fer i demokratski prijevremeni parlamentarni izbori, koje bi organizovala tehnička vlada u kojoj opozicija ne bi učestvovala. Vlast nije prihvatila taj prijedlog.

U Makedoniji je tokom prethodnih dana boravilo više međunarodnih zvaničnika u pokušaju da pomogne rješavanju političkog problema, ali rezultata još nema.
XS
SM
MD
LG