Dostupni linkovi

Koalicija Jednakost: Izrazimo protest na popisu u BIH


U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj građana i građanki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda i upravo oni mogu na predstojećem popisu stanovništva iskazati protest protiv diskriminacije na etničkoj osnovi, stav je koalicije Jednakost.

Koalicija Jednakost nastala je u decembru 2012. godine i okuplja 17 organizacija civilnog društva iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Mostara i Prijedora. Njihov cilj je ukidanje ustavnih i zakonskih diskriminacija baziranih na etničkoj pripadnosti i izjednačavanje prava Ostalih s pravima konstitutivnih naroda.

"Naš cilj je potpuna jednakopravnost svih građana i građanki BiH, a ujedno i podizanje svijest javnosti o pitanju ustavne diskriminacije te poticanje svih koji se ne osjećaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci da se na predstojećem popisu izjasne kao građani ili građanke BiH, odnosno onako kako se osjećaju", kazao je Darko Brkan iz Udruženja Zašto ne.

Naveo je da će u gradovima širom BiH biti održane javne tribine s ciljem da se ukaže na to da građani i građanke BiH imaju pravo da se izjasne onako kako oni žele i da na taj način mogu dovesti do promjena, odnosno izjednačavanja prava svih ljudi u BiH.
XS
SM
MD
LG