Dostupni linkovi

Sorensen: EU neće predložiti nikakav plan za BiH


Šef Delegacije EU Peter Sorensen rekao je danas da EU neće predložiti političarima u BiH nikakav plan niti odraditi njihov posao.

"Mi ćemo pružiti pomoć i podršku u vođenju niza razgovora kako bi se pronašao konsenzus i usaglasili stavovi, a sve s ciljem izvršenja preuzetih obaveza", rekao je Sorensen novinarima nakon posjete opštini Pale.

Sorensen vjeruje da će političko rukovodstvo koje je prisustvovalo sastancima u Briselu i preuzelo na sebe da do kraja marta ispuni preuzete obaveze, u tome biti i uspješno.

"Odgovornost za ispunjenje obaveza je u rukama domaćih političara", ponovio je Sorensen i dodao da je jasno da nejednakost koju je utvrdio i Evropski sud za ljudska prav u Strazburu treba u potpunosti eliminisati.

"Optimista sam, ali ne mislim da je to relevantno, već morate političare pitati koliko su oni optimistični u ovom smislu", rekao je Sorensen.

Navodeći da je Evropa pozvala BiH da joj se pridruži pod uslovom da uradi ono što se od nje očekuje, Sorensen je istakao da vjeruje da BiH ima kapacitete da to i ostvari.

Sorensen je izrazio uvjerenje da će BiH 2014. godine imati izbore koji će ispuniti očekivane standarde.
XS
SM
MD
LG