Dostupni linkovi

Uhapšeno šest novinara u Britaniji


Britanska policija uhapsila je danas šest novinara ugašenog magazina "Svjetske vijesti" u okviru istrage zbog optužbi za prisluškivanje telefona.

Britanska policija Skotland jard u saopštenju ističe da su u Londonu i Česterširu uhapšena tri muškarca i tri žene. U saopštenju se dodaje da su istragom pod nazivom "Viting" otkriveni novi sumnjivi planovi za presretanje glasovnih poruka.

Uhapšeni se sumnjiče za planiranje presretanja telefonskih komunikacija, što je kažnjivo prema krivičnom zakonu iz 1997. godine.

Policija navodi da su hapšenja povezana sa periodom između 2005. i 2006. godine i da su odvojeni od ranije istrage za koju su optužbe iznesene.

Magazin "Svjetske vijesti" (World of the News) zatvorio je njihov izdavač Rupert Murdok 2011. godine nakon negodovanja javnosti zbog nekoliko stotina slučajeva prisluškivanja telefona.

"International news" su potvrdile da su dvije uhapšene osobe povezane sa listom "San", ali je zvaničnik tog izdavača rekao da ne smatra da je preostalih četvoro uhapšenih zaposleno u bilo kom njihovom izdanju.

Londonska policija u saopštenju navodi da su svi osumnjičeni bili zaposleni u "Svjetskim vijestima".

Operacija "Viting" vođena je uz još dvije istrage Skotland Jarda. Riječ je o operaciji "Elvedin" u vezi sa optužbama za nelegalne isplate radnicima javne službe i o operaciji "Tuleta" u vezi sa kompjuterskim hakerskim upadima i ostalim narušavanjima privatnosti.
XS
SM
MD
LG