Dostupni linkovi

Tadić: Datum za EU zavisi od Njemačke


Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da odluka o dobijanju datum za početak pregovora o članstvu u EU prije svega zavisi od Njemačke.

Tadić je u izjavi za Fonet napomenuo da će se, povodom datuma, "sve desiti u februaru", jer će se u toku mjeseca znati da li će administracija njemačke kancelarke Angele Merkel uputiti Bundestagu inicijativu da se Srbiji odobri početak pregovora.

U tom smislu, kako kaže, treba videti da li će u februaru ta inicijativa biti upućena nemačkom parlamentu, koji bi u junu mogao da odluči o datumu za pregovore.

"Da li ćemo dobiti datum za pregovore ili ćemo dobiti nešto što liči na datum za pregovore, što bi u našoj javnosti bilo predstavljeno kao veliko ostvarenje, a ne suštinski veliko ostvarenje - videćemo", naglasio je Tadić.

Srbija je ovih dana pojačala diplomatske aktovnosti zbog odluke Brisela o datumu pregovora. Suzana Grubješić je u Parizu gdje joj je šefica Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske rekla da priznanje Kosova može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije iako to još nije zvanično pomenuto.

U Berlin uskoro putuje i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.
XS
SM
MD
LG