Dostupni linkovi

Obamin govor nije mnogo uticao na tržište naftom


Cijene sirove nafte su jutros bile raznolike, nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame o stanju nacije, u kojem nije bilo dramatičnih najava koje bi mogle da utiču na tržišta, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u martu je u elektronskom poslovanju na newyorkškoj robnoj berzi poskupila za 12 centi, na 97,63 dolara za barel, dok je evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, oslabila za deset centi, na 118,56 dolara za barel, prenosi AFP.

"Obamin govor je uglavnom bio u skladu s očekivanjima, budući da je gvorio o stvarima kao što su ekonomske reforme. Nije bilo dramatičnih najava, koje bi pogurale tržišta na jednu ili drugu stranu", rekao je za AFP ekonomista IG marketsa iz Singapura, Jason Hughes.

Predsjednik je obećao da će tokom svog drugog mandata raditi na jačanju američke privrede, smanjenju ubistava i rješavanju pitanja imigracije.

SAD su najveći svjetski potrošač nafte i zdravlje američke ekonomije ima ključni utjecaj na globalne cijene tog energenta.
XS
SM
MD
LG