Dostupni linkovi

Obama u govoru o stanju nacije naglasak stavio na gospodarstvo


Američki predsjednik Barack Obama pred članovima američkog Kongresa i milijunima TV gledatelja održao je redovni godišnji govor o stanju nacije u kojem središnja tema bilo gospodarstvo i poticaj rastu srednje klase.

Obama je rekao da se američko gospodarstvo oporavlja; stvoreno je šest milijuna novih radnih mjesta, oporavlja se automobilska industrija, tržište nekretnina i burze.

"Naše gospodarstvo stvara nova radna mjesta, ali još uvijek puno ljudi ne može naći stalan posao", upozorio je.

"Korporativni profiti su dosegli dosad neviđene razine ali obične plaće jedva su se pomakle tijekom prošlog desetljeća". Rekao je da zato želi "ponovno upaliti pravi motor gospodarskog rasta Amerike - uspješnu srednju klasu".

"Rastuće gospodarstvo koje stvara dobra i poslove za srednju klasu - to mora biti zvijezda vodilja koja usmjerava naše napore", naglasio je predsjednik SAD.

"Svakog se dana kao nacija trebamo upitati tri pitanja; kako da u našoj zemlji stvorimo više radnih mjesta, kako da našem narodu pribavimo vještine potrebne da se obavi posao na tim radnim mjestima i kako da osiguramo da naporan rad vodi životu dostojnom čovjeka", rekao je Obama.
XS
SM
MD
LG