Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozvao Damask da prihvati El Hatibov prijedlog



Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sirijsku vladu da "pozitivno odgovori" na poziv na pregovore lidera sirijske opozicije Ahmeda Moaza el Hatiba, nazvavši taj prijedlog "prilikom koja se ne smije propustiti".

Taj prijedlog je "prilika koja se ne smije propustiti, prilika da se sa poražavajuće vojne logike pređe na obećavajući politički pristup", kazao je Ban u govoru pred američkim Savjetom za vanjske poslove u Njujorku.

"To je hrabra ponuda... tražim od sirijske vlade i Savjeta bezbjednosti da se odmah izjasne pozitivno o njoj", dodao je.

Savjet bezbjednosti, koji je duboko podijeljen u odnosu prema sukobu u Siriji, mora da se "ujedini kako bi odredio parametre za demokratsku tranziciju koja bi mogla da spasi Siriju". "Ne smije više da ostaje na marginama, podijeljen, i da u tišini posmatra masakr", poručio je Ban Ki Mun.

Ocjenjujući da je "vrijeme da (Sirija) raskine sa prošlošću", generalni sekretar UN istakao je da "ljudi u arapskom svijetu i drugdje žele istinsku promjenu, a ne popravke na fasadi", javljaju agencije.
XS
SM
MD
LG