Dostupni linkovi

Italija: obustavljeno suđenje Berlusconiju, nastavak nakon izboraSudski proces protiv bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici uslijed njegovih obaveza u kampanji bit će obustavljen do iza izbora koji će se održati krajem februara, odlučili su italijanski suci u ponedjeljak.

Sljedeće ročište u postupku bit će održano 4. marta, sedmicu dana nakon izbora 24. i 25. februara. Milanski suci prihvatili su argumente Berlusconijevog odvjetničkog tima da njegova politička kampanja predstavlja legitimnu prepreku za njegovo sudjelovanje u procesu.

Berlusconiju, 76-godišnjem medijskom magnatu i čelniku koalicije desnog centra protiv kojeg se vodi i postupci za poreznu prijevaru i drugi, svi će sudski procesi biti odgođeni za mart.

Takozvani "Bunga Bunga" skandal, u kojem je Berlusconi optužen za plaćanje seksa s maloljetnom plesačicom u noćnim klubovima, jedan je od faktora koji su ubrzali njegov odlazak s mjesta premijera krajem 2011. godine na vrhuncu krize u eurozoni.

Berlusconi je za ove izbore poveo žestoku televizijsku kampanju koja mu je omogućila da poveća podršku u ispitivanjima javnog mišljenja. Njegov savez stranaka desnog centra, međutim, još zaostaje za Demokratskom strankom lijevog centra.
XS
SM
MD
LG