Dostupni linkovi

Hrvatski političari i biskupi iznenađeni odlukom pape



Političari i biskupi Katoličke crkve u Hrvatskoj iznenađeni su iznenadnom današnjom objavom pape Benedikta XVI da se krajem februara povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Benedikt XVI odgovorno vodio Katoličku crkvu i svojim porukama širio mir i prijateljstvo među ljudima.

"Bio je iskren prijatelj Hrvatske i to se videlo i po njegovom zalaganju za članstvo Hrvatske u EU.", rekao je Josipović za Media servis, prenosi portal Indeks.hr.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da odluka o povlačenju Benedikta XVI "svedoči o visokom stepenu odgovornosti koju papa oseća prema crkvi, svom položaju i prema vernicima".

I predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj izrazili su danas iznenađenje odlukom Benedikta XVI.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je da je Benedikt XVI veliki papa koji će ostati u sećanju Hrvatima i koji je cenio Hrvatsku.

Na konferenciji za novinare povodom papine odluke, Puljić je izrazio žaljenje, ali i dodao da je papina odluka i "odraz njegove veličine" jer je korektno rekao da ne može dalje da obavlja dužnost.

Dubrovački biskup Mate Uzinić rekao je da ga je papina odluka zatekla.
XS
SM
MD
LG