Dostupni linkovi

Vlada: Nemačka privreda pregurala najgoreNemačku ekonomiju, najveću u Evropi, očekuju svetliji dani nakon posustajanja iz poslednjeg prošlogodišnjeg kvartala, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije u Berlinu.

"Privredne prognoze se postepeno popravljaju. Indikatori ukazuju na mogući kraj trenutne slabe faze", navodi ministarstvo.

Nemačka privreda je kroz krizu u evrozoni prošla sa mnogo manje posledica u odnosu na većinu partnera iz monetarne unije, međutim, budući da ogroman deo njenog izvoza odlazi upravo u zemlje evrozone,

Nemačka nije ostala imuna na turbulencije i njen bruto domaći prozivod je u 2012. porastao za svega 0,7 odsto, nakon rasta od tri odsto iz 2011.

Zvaničnici veruju da je privreda u četvrtom kvartalu potonula za 0,5 odsto, što je podgrejalo strahovanja da bi Nemačka mogla da padne u recesiju.

Ministarstvo navodi da je "slaba aktivnost građevinskog i industrijskog sektora uticala na pad ukupne ekonomske aktivnosti u poslednjem kvartalu 2012", dodajući da se očekuje da će Nemačka uskoro prevazići te slabosti.

Zvanični podaci o privrednim rezultatima iz četvrtog kvartala biće objavljeni u četvrtak.
XS
SM
MD
LG