Dostupni linkovi

Slovenija insistira na izlazu na otvoreno moreSlovenija će danas proslediti Arbitražnom sudu u Hagu i Hrvatskoj svoj podnesak za arbitražu o granici u kojem se insistira na izlazu na otvoreno more.

Na više od 5.200 stranica priloga, dokumenata i mapa, Slovenija iznosi svoje argumente o tome gde je pri osamostaljenju obe države bila nekadašnja republička kopnena granica koja je zatim postala državna.

Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec izjavio je da njegova država ima odlične argumente i da je uveren da neće biti razočarana rezultatom arbitraže.

"Vitalni interes Slovenije je kontakt s otvorenim morem i da ostane pomorska država. Svi argumenti u podnesku su usmereni ka tom cilju", rekao je Erjavec.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusic rekla je ranije da je Hrvatska dovršila svoj podnesak za arbitražu o granici i da ce on biti poslat na vreme, odnosno pre roka koji ističe danas.

"Reč je o prvoklasnom dokumentu od oko 300 stranica, koji je napravljen u saradnji s vrhunskim svetskim stručnjacima", rekla je Pusićeva.
XS
SM
MD
LG