Dostupni linkovi

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede: Nema razloga za paniku


Nakon što je zbog prisustva kancerogenog aflatoksina zatražilo povlačenje trajnog mleka dva proizvođača - "Dukata" i "Vindije", hrvatsko ministarstvo poljoprivrede poručilo je da nema razloga za paniku jer bi trebalo konzumirati velike količine mleka da bi te štetne materije imale bilo kakvog efekta na ljudski organizam.

Predstavnici ministarstva saopštili su u subotu da su uzorci mleka poslati na orijentacionu analizu u veterinarski institut, a pozitivan uzorak poslat je na analizu u Beč.

U izjavi za medije pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl odbacila je nagađanja da je reč o uvoznom mleku, što su tvrdili predstavnici hrvatskih seljaka, i navela da je i kukuruz kojim je hranjena stoka bio domaćeg porekla.

Glavni uzrok pojave aflatoksina je stočna hrana, najčešće kukuruz, a u ovom slučaju, prema svemu sudeći, reč je o domaćem kukuruzu, rekla je ona.

Trgovački lanci i preduzeća koji su prodavali četiri vrste trajnog mleka Dukata i Vindije saopštili su da su to mleko uklonili iz prodavnica.
XS
SM
MD
LG