Dostupni linkovi

Srbija: Iz skupštinske procedure povučena rezolucija o izbjeglicama


Skupština Srbije u ponedjeljak neće raspravljati o Prijedlogu rezolucije o poštivanju ljudskih prava izbjeglica s prostora bivše Jugoslavije jer je tu rezoluciju iz procedure danas povukao njen predlagač, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica i poslanik u klubu SNS Miodrag Linta.

Linta je Tanjugu rekao da prijedlog rezolucije povlači zbog dodatnih konsultacija oko teksta i da očekuje od predsjednika skupštine Nebojše Stefanovića da nakon završetka konsultacija sazove posebnu sjednicu parlamenta na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije.

Predlog rezolucije o poštivanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih osoba i drugih građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u državama nastalim na području bivše Jugoslavije trebalo je da bude prva tačka sjednice parlamenta koja je zakazana za ponedeljak 11.februara.

Linta je prijedlog rezolucije predao Skupštini nakon protestne šetnje zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima na skupu ispred parlamenta.

Rezolucijom se tražilo od Vlade Srbije da pokrene suštinski dijalog s Vijećem ministara BiH, kao i vladama Hrvatske i Slovenije o pronalaženju sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rješenja problema nestalih, ratnih zločina, uništene i oduzete imovine i stečenih prava.
XS
SM
MD
LG