Dostupni linkovi

U Srbiji nema spornog mlijeka iz Hrvatske sa aflatoksinom


Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je, u povodu sumnji da je u nekim pakiranjima mlijeka hrvatskih tvrtki "Dukata" i "Vindije" povećana koncentracija kancerogenog sastojka aflatoksina, da na tržištu Srbije nema uvezenog mlijeka iz Hrvatske, već tvrtke "Dukat" iz BiH, a da analize ne pokazuju prisustvo toksina.

"Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina M1", rekao je Knežević za B92 nakon što je u Hrvatskoj odlučeno da se iz prodaje povuče nekoliko vrsta mlijeka proizvođača "Vindije" i "Dukata".

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije sljedeću isporuku mljekare "Dukat" iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti uzeti uzorci i ispitani na mikrotoksine, naglašavajući da se mlijeko domaćih proizvođača redovito kontrolira i ispravno je.

U Srbiji je koncem 2012. godine potvrđeno prisustvo aflatoksina u jednom dijelu prošlogodišnjeg roda kukuruza, a predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje inspekcijsko testiranje mlijeka i mliječnih proizvoda svih proizvođača na domaćem tržištu.
XS
SM
MD
LG