Dostupni linkovi

Dozet: Ponovljeno suđenje Jurišiću opet kreće ispočetka


Viši sud u Beogradu odgodio je na neodređeno vrijeme suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona", zbog promjene u sastavu sudskog vijeća, rekao je Srni Jurišićev advokat Đorđe Dozet.

Dozet kaže da to znači da će ponovljeno suđenje Jurišiću još jednom početi ispočetka.

"To je veliko iznenađenje za nas, jer smo došli blizu kraja dokaznog postupka, a sada u ovoj situaciji suđenje mora da počne ispočetka", rekao je Dozet.

Sud je odbranu obavijestio da se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme zbog promjene u sastavu Vijeća.

Dozet pojašnjava da je riječ o tome da se u sudskom vijeću nalazilo dvoje sudija koji su u njega bili privremeno raspoređeni iz Apelacionog suda u Beogradu, gdje su se vratili.

Dozet nije mogao da procijeni do kada će biti formirano novo sudsko vijeće sa dvoje novih sudija, kao ni kada će početi suđenje.

Jurišić je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad vojnicima JNA 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska malta. Apelacioni sud u Beogradu poništio je tu presudu i predmet vratio prvostepenom Vijeću za ratne zločine Višeg suda na novo suđenje.

Ponovljeno suđenje pred Višim sudom odvijalo se do pred kraj 2012. godine, kada je bilo privremeno odloženo zbog bolesti optuženog, a trebalo je da bude nastavljeno u ponedjeljak, 11. februara.
XS
SM
MD
LG