Dostupni linkovi

Çeku najavio formiranje vojske Kosova ove godine


Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova Agim Çeku, za Radio Slobodna Evropa je najavio da će ove godine doći do formiranja vojske Kosova, na čemu se inače radi u koordinaciji sa zemljama NATO-a.

“Biće rizično po Srbiju ukoliko bude imala teritorijalne pretenzije. Mi nemamo teritorijalne pretenzije prema Srbiji, i prema tome ne predstavljamo rizik po njih. Ovo nije prijetnja. Vojska u svakoj zemlji postoji kako bi odbranila suverenitet države. To je obaveza i naše vojske kao i svake druge“, kazao je Çeku.

On je ocijenio da je buduća vojska Kosova potrebna zemlji, obzirom da je to jedan od preduvjeta strategije izlaska NATO-a sa Kosova.

“Ukoliko Bezbjednosne snage Kosova preuzmu dužnost i ovlašćenja, sigurno je da će biti obavezne i baaniti zemlju, njen suverenitet i teritorijalni integritet, i sigurno će se djelovati pod imenom Obrambene snage Republike Kosova”, kazao je Çeku.

Bezbjednosne snage Kosova su formirane na osnovu Ahtisarijevog plana i broje oko 3,000 uniformiranih i lako naoružanih pripadnika.

Kosovo je do sada potpisalo samo jedan sporazum međunarodne suradnje u oblasti sigurnosti, poznat kao Sporazum o statusu snaga (Status of Forces Agreement – Sofa), i to sa SAD-om.
XS
SM
MD
LG