Dostupni linkovi

Zrenjanin: Prvo ročište poverilaca Jugoremedije


U Privrednom sudu u Zrenjaninu za danas je zakazano prvo ročište poverilaca fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju, na kojem će biti formiran Odbor poverilaca.

Stečajni upravnik Radovan Savić izjavio je ranije Tanjugu da je, uz sagledavanje finansijske situacije, počev od 27. decembra prošle godine, kada je uveden stečaj, preokupiran traženjem rešenja za nastavak proizvodnje u "Jugoremediji", na osnovu davanja u zakup, za šta ima više zainteresovanih firmi, o čemu će odlučujuću reč dati Odbor poverilaca.

Privredni sud je uveo stečaj posle dugotrajne blokade računa i zbog velikih dugova, a na zahtev "Hipo Alpe Adria banke" najvećeg poverioca fabrike.

Zrenjaninska fabrika lekova nalazi se na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, na koji je stigla nakon što je na aukciji 2002. godine u Beogradu manjinski paket akcija kupila makedonska firma "Jaka 80", iza koje je stajao Jovica Stefanović - Nini, poslovni čovek iz Niša, u to vreme sa Interpolove poternice, na šta su odmah upozorili zrenjaninski novinari i farmaceuti.

Država je, zatim, omogućila Niniju da postane i većinski vlasnik fabrike, što je posle uporne borbe radnika - malih akcionara, sudskom odlukom osporeno pa poništeno, krajem 2006. godine, da bi Nini kasnije dospeo pred istražne organe i u sudski pritvor.

"Jugoremedija" je marta 2007. godine vraćena radnicima-akcionarima, a tada je sedište fabrike iz Niša premešteno ponovo u Zrenjanin, da bi posle pet i po godina, fabriku došla u stečaj, a radnici ostali na ulici.
XS
SM
MD
LG