Dostupni linkovi

SAD u iščekivanju "historijske" snježne oluje



Milioni ljudi na sjeveroistoku Sjedinjenih Država pripremaju se za veliku snježnu oluju koja bi to područje trebala pogoditi tokom današnjeg dana. Prodavnice su gotovo potpuno ispražnjene, a jučer se u redovima na benzinskim pumpama moglo vidjeti i na stotine automobila. CNN piše kako bi današnja oluja mogla biti "historijska" jer se očekuje nekoliko metara snijega.

Na sjeveroistoku SAD-a u petak bi se trebala "sudariti" dva velika ciklona, što će dovesti do pojave olujnih vjetrove i velike količine snježnih padavina. Zbog opasnosti koju najavljuju meteorolozi dosad je otkazano više od 3.000 letova. Prema najavama, uz olujni vjetra, u New Yorku se očekuje do metar, a u Bostonu preko metra snijega.

Najgore se ipak očekuje u Massachusettsu danas između 14 i 17 sati po lokalnom vremenu. Zimske službe već sada intenzivno rade na posipanju ulicama solju kako bi preduhitrili nevrijeme i ublažili njegove posljedice.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za snježnu mećavu koje će trajati od petka u 6 ujutro do subote u 13 sati po lokalnom vremenu. Na obali se, nakon obilnog snijega, očekuju i veće količine kiše koje bi mogle na pojedinim područjima izazvati poplave, prenosi Index.hr.
XS
SM
MD
LG