Dostupni linkovi

Brisel: nastavak samita EU o budžetu



Lideri EU danas u Briselu nastavljaju raspravu o spornom prijedlogu budžeta za period 2014-2020. godine, na kojem će predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej predstaviti novi, kompromisni prijedlog.

Samit EU počeo je sinoć oko 20.45, sa šest sati zakašnjenja, odnosno poslije višečasovnih sastanaka po grupama, čiji je cilj bio da približe stavove oni koji su za oštro kresanje budžeta i oni koji su za ambicioznije rashode.

"Polako se nazire kompromis. Čini se da je on sada moguć, ali još nije postignut", rekao je jedan neimenovani izvor.

U središtu samita je ovog puta britansko-francuski spor: London je za smanjenje rashoda, a Pariz za stimulisanje poljoprivrede i privrednog razvoja.

Jedan izvor je kazao da su italijanski premijer Mario Monti i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekli da u ovom trenutku ostanak Velike Britanije u EU nije zagarantovan, s obzirom da je britanski premijer Dejvid Kameron najavio referendum o tom pitanju.

Van Rompej je sinoć pozvao lidere da postignu kompromis, a Frans pres je javio da je napetost bila tolika da su neki zaprijetili da će odbiti sporazum ako ne bude u interesu njihovih zemalja.
XS
SM
MD
LG