Dostupni linkovi

EU pokrenula restauraciju Pompeje


EU je danas pokrenula restauraciju drevnog grada Pompeje vrijedne 105 milion evra i najavila je da će pokušati da od mafije zaštiti fondove namijenjene za restaruaciju.

Projekat je započet dan nakon što je policija uhapsila vlasnicu italijanske kompanije "Kakavo" Ana-Mariju Kakavo, koja je bila zadužena za restauraciju Pompeje.

Vlasnici je određen kućni pritvor zbog sumnji da je zloupotrijebila nadoknade za radove na lokaciji koja je proglašena svjetskom baštinom i na kojoj je 2008. godine proglašeno vanredno stanje zbog loše situacije.

Evropska komisija saopštila je da će novac biti potršen na novi kanalizacioni sistem, ojačanje pojedinih struktura i obuku osoblja, a obuhvataće "razne mjere zaštite od uticaja `Kamore`".

"Kamora" je lokalna mafija i djeluje u Napulju i okolini, a udaljen je oko 25 kilometara od Pompeje.

Kakavo negira optužbe za korupciju i prevaru. NJena kompanija, čije je sjedište u Salernu izvodila je projekte unutar Pompeje i čiji su troškovi ukupno iznosili osam miliona evra.

Istraga se vodi protiv još pet osoba, među kojima je bivši specijalni komesar Marćelo Fjori imenovan za nadzor nad istorijskom lokacijom suočenom sa sve većim oštećenjima.

Tokom 2008. godine, italijanska vlada je proglasila vanredno stanje na lokaciji na kojoj se nalazio drevni grad zatrpan erupcijom vulkana Vezuv u 79. godini naše ere.
XS
SM
MD
LG