Dostupni linkovi

Rajoy odbacuje optužbe, tvrdi da je vlada stabilnaŠpanski premijer Mariano Rajoy odbacio je sve optužbe za korupciju i pozive na ostavku.

Peticiju za njegovu ostavku potpisalo je na internetu 850.000 ljudi nakon što je El Pais objavio kopije dokumenata koji navodno dokazuju da je između 1997. i 2008. Rajoy primao donacije od 25.000 eura na godinu od direktora privatnih preduzeća.

Premijer opovrgava da je primao nelegalan novac i tvrdi da je riječ o potpuno lažnim navodima.

Govoreći u prisutnosti njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, poručio je da je vlada i dalje jaka te da će prebroditi te optužbe. Merkel je kazala da podržava napore španske vlade. I Međunarodni monetarni fond (MMF) je vladi Mariana Rajoya dao glas povjerenja, ocijenivši da su finansijske i bankovne reforme u uznapredovaloj fazi.

No, španski berzovni indeks Ibex pao je u ponedjeljak 2,86 posto zbog straha od mogućih posljedica skandala vezanih uz nelegalne donacije.

Skandal je izbio u vrijeme kada Španci trpe posljedice strogih mjera štednje, a protesti i sukobi s policijom gotovo da ne jenjavaju. Nezaposlenost je u Španiji dosegnula rekordnih 26 posto.
XS
SM
MD
LG