Dostupni linkovi

Pronađeni ostaci Ričarda trećeg


Stručnjaci sa Univerziteta "Lester" potvrdili su da je skelet pronađen ispod jednog parkinga u ovom gradu pripadao engleskom kralju Ričardu Trećem.Oni su naveli da se DNK, uzet sa kostiju, poklapa sa DNK rezultatima potomaka porodice Ričarda Trećeg.

Ričard Treći je ubijen u bici 1485. godine, ali je njegov grob izgubljen kada je crkva, koja je bila u neposrednoj blizini, uništena u 16. vijeku.

Na skeletu je vidljivo 10 povreda, uključujući osam na glavi, navodi BBC. Kosti muškarca, koji je tada bio u kasnim 20-tim ili ranim 30-tim godinama, utvrđeno je da datiraju od 1455. do 1540. godine.

Ričard je imao 32 godine kada je poginuo u bici kod Bosvorta.

Na skeletu je, takođe, utvrđena teška deformacija kičme, što je u skladu sa istorijskim podacima o kralju Ričardu Trećem.

Džo Eplbi sa Fakulteta sa arheologiju i antičku istoriju rekao je da je pronađena lobanja u dobrom stanju i da su mogli da "izvuku" dosta informacija.Ričardova dvogodišnja vladavina označila je kraj dinastičke borbe, poznate u istoriji kao "Rat ruža", a neki istoričari to vide kao posljednji čin Srednjeg vijeka.

Njegovom smrću u Bosvortu na vlast je došla dinastija Tjudora, a na prijesto Henri Sedmi.
XS
SM
MD
LG