Dostupni linkovi

Novi samoubilčki napad u Iraku, najamnje četri žrtve


Najmanje četiri osobe su poginule, a 21 je ranjena u samoubilačkom napadu na pripadnike sunitske milicije koji su čekali u redu da uzmu plate sjeverno od Bagdada, rekli su policija i bolnički zvaničnici.

Ovo je sedmi samoubilački napad u Iraku za posljednjih mjesec dana.

Sunitski plemenski borci iz milicije Sahva – Sinovi Iraka - okupljali su se ispred kancelarija u mjestu Tadži, 12 kilometara sjeverno od Bagdada, kada je bombaš aktivirao eksploziv, saopštila je policija.

Pripadnici Sahve su bivši gerilci koji su se svojevremeno okrenuli protiv lokalnog ogranka Al Kaide u uporištu sunita u provinciji Anbar i time pomogli američkim vojnicima da preokrenu tok sukoba u zemlji.

Ogranak Al Kaide u Iraku obećao je prošle godine da će vratiti teritoriju izgubljenu tokom rata sa američkim snagama i apelovao na iračke sunite da ustanu protiv većinski šiitske vlade Nurija Malikija.

Vrhunac samoubilačkih napada u Iraku dogodio se u vrijeme masovnih demonstracija sunitskih muslimana protiv Malikija koji traže kraj marginalizacije njihove manjinske grupe, koja traje od pada Sadama Huseina i dolaska na vlast većinske šiitske većine
XS
SM
MD
LG