Dostupni linkovi

Slovenski parlament o podnesku za arbitražuDanas će se održati izvanredna sjednica slovenskog parlamenta o slovenskom podnesku za arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije. Razlozi zašto o tome treba odlučiti parlament, a ne vlada, prema slovenskom premijeru Janezu Janši su formalne prirode, jer je parlament u jednoj svojoj deklaraciji prije više godina naveo da je Slovenija 1991. godine provodila jurisdikciju južno od rijeke Dragonje u Istri i južno od Svetog Martina na Muri te da joj pripada cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more.

Zato slovenski premijer predlaže parlamentu da se sam odluči treba li u arbitražu unijeti ambicioznije zahtjeve glede definiranja graničnog prijepora s Hrvatskom ili pristati na tumačenja da se nekadašnja međurepublička granica arbitražom ne može mijenjati.

Stranka Pozitivna Slovenija (PS) protivi se održavanju izvanredne sjednice, poručujući premijeru Janši da se tako riskira pogoršanje odnosa s Hrvatskom, te se šalje loš signal međunarodnoj zajednici. Hrvatska i Slovenija 11. veljače stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu moraju podnijeti stajališta za arbitražu o graničnom sporu.
XS
SM
MD
LG