Dostupni linkovi

Prosvjed protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru


U Vukovaru se održava prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu. Potporu Vukovarcima došli su dati i branitelji iz svih djelova Hrvatske te oni iz BiH. Prema nekim procjenama okupilo ih se oko 20 tisuća, prenosi HRT.

Organizator prosvjeda je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. U stožeru smatraju kako u Vukovaru još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti te kako će stavljanje ćirilićnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu.

Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Gradu Vukovaru pojavila se nakon objave rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine po kojemu u Vukovaru živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, a u kojem slučaju, sukladno Ustavnom zakonu o pravim nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine imaju pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

U organizaciji Kluba 148. brigade iz naselja Trnja, na glavnom zagrebačkom trgu, 5 do 12 okupilo se dvadesetak branitelja u znak potpore prosvjednicima u Vukovaru.
XS
SM
MD
LG