Dostupni linkovi

Bajden o američkim odnosima s Kinom, Evropom i Rusijom


Sjedinjene Države trebaju otvoren dijalog s novim kineskim vođstvom, saradnju s Evropom i dalje smatraju ključnom, a s Rusijom uprkos mnogim razlikama mogu ostvariti partnerske odnose u interesu globalne bezbjednosti, rekao je američki potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u subotu na konferenciji o bezbjednosti u Muenchenu.

Bajden smatra da je u evropskom interesu da se SAD šire angažuje u svijetu. "A to bismo trebali raditi jedinstvenije", rekao je.

Na izraženu zabrinutost da se SAD okreće od Evrope, rekao je:

"Evropljani i Amerikanci i dalje se okreću jedni drugima prije nego što se obrate bilo kome drugom", jer su SAD i Evropa "neodvojivi partneri".

Govoreći o odnosima Vašingtona s Kinom kazao je kako su "neophodni direktan dijalog i izbjegavanje sukoba", te dodao da treba poticati zdravu konkurenciju između dvije najveće svjetske ekonomije.

"Treba jasno definirati parametre odnosa. Ako to dobro i otvoreno odradimo, biće intenzivnog nadmetanja i povremenih nesporazuma, ali moj danas 40-godišnji sin neće u mojim godinama Kinu vidjeti kao najvećeg neprijatelja", rekao je Bajden.

SAD i Rusija se, prema njegovoj ocjeni, uveliko se razlikuju u odnosu prema mnogim važnim globalnim pitanjima.

"Ne slažemo se u pitanjima poput Sirije, američke raketne odbrane i proširenja NATO-a, demokratije i zaštite ljudskih prava", rekao je Bajden.

"Ipak, i dalje tražimo prilike da ostvarimo američko-rusko partnerstvo koje će unaprijediti bezbjednost obje strane", dodao je Bajden.
XS
SM
MD
LG