Dostupni linkovi

Davutoglu :Srbija i Turska imaju istu viziju


Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način.

Šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu, koji je u posjeti Beogradu, sastao se s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.Dvojica šefova diplomatija su poslije sastanka potpisali sporazum o zapošljavanju osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.Davutoglu je dodao da će Srbija na tom planu nastaviti da bude centralni strateški akter.

Šef turske diplomatije je na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslva Srbije Ivanom Mrkićem rekao da je u Beogradu u sklopu priprema predstojeće posete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj, ali da je tu da bi prenio poruku prijateljstva i partnerstva.

Mrkić je rekao da su on i Davutoglu imali "otvoren i srdačan razgovor kakav se i inače odvija među prijateljima" i dodao da su glavne teme razgovora bile unapređenje stabilnosti u regionu, unaprjeđenje ekonomske saradnje kao i dijalog Beograda i Prištine koji je u toku.

Ministri su se složili da je ekonomska saradnja između dvije zemlje dobra, ali da se ona može značajno poboljšati.

Davutoglu je istakao da je dobro što će Nikolić tokom posjete Turskoj razgovarati i sa turskim biznismenima i dodao da njegova zemlja ohrabruje poslovne ljude da što više ulažu u Srbiju.
XS
SM
MD
LG