Dostupni linkovi

Bajden će se sastati sa sirijskom opozicijom


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden sastaće se sa sirijskim opozicionim liderom Muazom Alkatibom tokom posjete Evropi u narednim danima, a o krizi u Siriji razgovaraće i sa ruskim zvaničnicima, saopštila je danas Bijela kuća.

To će biti sastanak na do sada najvišem nivou između SAD i sirijske opozicije od početka borbe za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara Al Asada prije 22 mjeseca.

Bajden će se sutra sastati sa Alkatibom u Minhenu, na marginama velike bezbjednosne konferencije na kojoj će održati govor, prenosi Rojters.

"SAD su fokusirane na podršku obaranju Asadovog režima i zato smo izvršili veliki pritisak na režim sankcijama i ostalim sredstvima, dok istovremeno radimo na jačanju Sirijskog opozicionog savjeta, koji ćemo priznati kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda", izjavio je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods.

Rods je rekao da će Bajden sa Alkatibom razgovarati o pružanju humanitarne, političke i "nesmrtonosne" pomoći.

Predsjednik SAD Barak Obama izložen je kritikama zbog toga što ne daje veću podršku sirijskim pobunjenicima. Obama kaže da nije siguran da li bi američka vojna intervencija u Siriji doprinijela zaustavljanju krvoprolića ili bi samo pogoršala stvari.

Prema podacima UN, od početka konflikta živote je izgubilo više od 60.000 ljudi, a 700.000 je izbjeglo iz zemlje.
XS
SM
MD
LG