Dostupni linkovi

Bujanovac: Protest zbog spomenika Žandarmeriji


Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije održaće u Bujanovcu protest pod motom "Zajedno protiv spomenika srpske Žandarmerije u Lučanima". Kako su najavile albanske političke partije, protest će početi u 13 sati, a u organizaciji učestvuju i Nacionalni savjet Albanaca i Odbor za ljudska prava.

Mjesna zajednica Lučane, u kojoj živi isključivo albansko stanovništvo, zatražila je uklanjanje spomenika koji je podigla Žandarmerija svojim poginulim pripadnicima koji su nastradali u NATO bombardovanju i kasnije u oružanim sukobima sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđa i Bujanovca.

Inicijator okupljanja, lider desničarskog Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu rekao je za B92 da će Albanci tražiti danas da se taj spomenik, koji je nedavno podignut između sela Lučane i Dobrosin, skloni.

„Nema ni jedan razlog da Žandarmerija baš tu podiže spomenik, zbog čega ćemo danas, sa protesta u Bujanovu, uputitu zahtjev režimu u Beogradu da se taj spomenik ukloni“, izjavio je Jonuz Musliu

On tvrdi da je izgradnja ovog spomenika počela prije onog u Preševu, i da je sve urađeno bez potrebnih pisanih odobrenja lokalne samouprave u Bujanovcu.Spomenik doživljavaju kao provokaciju za Albance.
XS
SM
MD
LG