Dostupni linkovi

Venecijanska komisija nije nadležna za kandidatureVenecijanska komisija nije nadležna da daje mišljenje o ustavnosti kandidature predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za novi mandat na toj funkciji.

Portparol Komisije, savetodavnog pravnog tela Saveta Evrope, Tatjana Mišelova izjavila je za podgorički list Pobjeda da bi davanje mišljenja o Vujanovićevoj kandidaturi bilo mešanje u unutrašnja pitanja suverene države.

Prema njenim rečima, Komisija može samo da objasni kakva je praksa u drugim državama članicama Saveta Evrope i ništa više od toga.

Kandidaturu Vujanovića za predsednika Crne Gore, u trećem mandatu, osporila je Socijaldemokratska partija (SDP), koalicioni partner Demokratske partije socijalista,koja je predložila Vujanovića.

SDP se poziva na Ustav Crne Gore po kome ista osoba može biti šef države samo dva mandata, a Vujanović bi, ako pobedi na izborima koji su zakazani za 7. april, po treći put bio predsednik Crne Gore.

Zagovornici Vujanovićeve kandidature, pak, navode da je prvi predsednički mandat Vujanović proveo dok je Crna Gora bila članica zajedničke države sa Srbijom.

Ustav koji predviđa samo dva predsednička mandata donesen je nakon obnove samostalnosti Crne Gore.
XS
SM
MD
LG