Dostupni linkovi

Mediji: Plan o rješenju Ljubljanske banke"prilično ambiciozan"



Nakon večerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca, ostaje nejasno kakvo bi se alternativno rješenje za pitanje Ljubljanske banke moglo postići, a plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", navodi se u srijedu navečer u prilogu Slovenske televizije.

U vezi razgovora ministrice za vanjske i europske poslove Pusić i njenog slovenskog kolege Erjavca oko Ljubljanske banke slovenski mediji ističu večeras da su oni ocijenili kako je već tijekom idućeg mjeseca moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke i posljedično osigurati dvotrećinsku većinu za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu,

No, nakon sastanka, koji se može nazvati korakom naprijed, oni su bili prilično škrti u izjavama koje ne otkrivaju kakvo bi se alternativno bilateralno rješenje, na osnovi kojega bi Hrvatska pristala povući tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj, moglo postići, navodi Slovenska televizija u javljanju svog dopisnika iz Bruxellesa nakon sastanka.

Uz to, plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", ocjenjuje se u prilogu. To se nadovezuje na Erjavčevu ocjenu kako će i nakon 6. veljače, kad bi se Erjavec i Pusić ponovo trebali sastati i razgovarati o istoj temi, ovaj put u Sloveniji i to zajedno sa stručnjacima obiju strana za Ljubljansku banku Zdravkom Rogićem i Francetom Arharom, vjerojatno biti potreban još jedan susret za konačno rješenje.

Slovenska televizija podsjeća da je za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora potrebno osigurati dvotrećinsku većinu koju je u uvjetima sadašnje političke krize u Sloveniji teško osigurati te da eventualni dogovor moraju potvrditi premijeri, odnosno vlade.
XS
SM
MD
LG