Dostupni linkovi

Nimic:Postoji dobra klima za postizanje rješenja u MakedonijiPosrednik UN u grčko-makedonskom sporu u vezi sa nazivom Makedonija Metju Nimi izjavio je, nakon sastanka sa pregovaračima dvije zemlje Zoranom Jolevskim i Adamandiosom Vasilakisom, da postoji dobra klima za iznalaženje prihvatljivog rješenja i da o posljednjem paketu mjera treba da se izjasne vlasti u Skoplju i Atini.

On je na konferenciji za novinare u NJujorku rekao da je suštinsko to što vlade obje zemlje rade uporno na pronalasku rješenja. Nimic je sinoć najavio novi sastanak sa grčko-makedonskim pregovaračima, ne navodeći datum ovog susreta, prenijeli su skopski mediji. Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast. Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su, radi rješavanja problema, imenovale Nimica za specijalnog posrednika koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga. Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.
XS
SM
MD
LG