Dostupni linkovi

Protokol tužilaštava Srbije i BiH u Briselu



Tužioci za ratne zločine Srbije i BiH Vladimir Vukčević i Goran Salihović potpisaće danas u Briselu Protokol o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine.

Protokol se odnosi na osumnjičene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid i omogućiće razmjenu informacija i dokaza o predmetima koje vode tužilaštva za ratne zločine Srbije i BiH, kao i saradnju tokom suđenja koja su u toku.

Sporazum će omogućiti tužiocima iz Srbije i BiH i uvide u javno dostupne evidencije drugih država, ukoliko to bude neophodno za vođenje postupaka.

Protokol predviđa da Tužilaštvo BiH dostavi srpskom Tužilaštvu informacije i dokaze o postupcima za krivična djela ratnog zločina počinjena na teritoriji BiH ili Srbije, čiji počinioci imaju državljanstvo Srbije ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u Srbiji.

Na osnovu protokola Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će dostaviti Tužilaštvu BiH informacije i dokaze o postupcima za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH ili Srbije, čiji počinioci imaju državljanstvo BiH ili dvojno državljanstvo i koji imaju prebivalište u BiH.
XS
SM
MD
LG