Dostupni linkovi

Pariz traži razgovor sever-jug u Maliju i brze izboreFrancuska je pozvala vlasti Malija da počnu "razgovore" s predstavnicima stanovništva na severu Malija, uključujući i "neterorističke oružane grupe koje priznaju integritet Malija", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio.

On je pozdravio to što je parlament u Maliju juče usvojio plan za posleratnu politiku zemlje.

Lalio je ovo izjavio samo nekoliko sati pošto su francuske snage, same, bez učešća malijskih trupa, zauzele aerodrom u gradu Kidal, poslednjem velikom gradu na severu zemlje. Tokom vikenda zauzeti su gradovi Gao i Tibuktu, a islamisti su se povukli u pustinju.

"Samo dijalog sever-jug omogućiće povratak malijske države na sever zemlje", rekao je portparol francuskog ministarstva.

Međunarodna zajednica traži od prelazne vlade u Bamaku da se opredeli za "dvostruki pristup", istovremeno politički i vojni, za rešavanje malijske krize.

Francuska je 11. januara počela da šalje vojsku, helikoptere i avione u Mali, nakon što su islamisti, koji su pre devet meseci zauzeli sever zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu.
XS
SM
MD
LG