Dostupni linkovi

U Indiji izložena Gandijeva intimna prepiskaU Nacionalnom arhivu u Nju Delhiju danas je otvorena izložba privatne prepiske ikone indijske nezavisnosti Mahatme Gandija i njegovog bliskog prijatelja Hermana Kalenbaha.

Ta pisma, kao i dokumenta i fotografije, Indija je u julu 2012. godine kupila za preko milion dolara od aukcijske kuće Sotbi, nekoliko dana pre nego što je trebalo da budu ponuđeni na aukciji.

Izložba se otvara 30. januara, na dan kada je Gandija 1948. ubio jedan hinduistički ekstremista.

Izložena pisma deo su četrdeset godina duge prepiske, od 1905. do 1945, Gandija s južnoafričkim arhitektom nemačko-jevrejskog porekla Hermanom Kalenbahom. Većina od njih nikad nije objavljena.

Gandi je živeo s Kalenbahom u Johanesburgu dve godine pre nego što se vratio u Indiju 1914. da radi na ujedinjenju pokreta za nezavisnost.

Njihov odnos uvek je intrigirao stručnjake i biografe, pogotovo posle objavljivanja knjige bivšeg novinara Njujork tajmsa Džozefa Lelivelda.

"Ti si potopuno zaposeo moje telo", piše Gandi u jednom od pisama koje taj autor navodi.

Direktor arhiva Muširul Hasan rekao je za Frans pres da ništa kontroverzno nije izostavljeno, dok neki kritičari smatraju da su neka pisma zadržana u tajnosti da se ne bi razbio mit o Gandiju.

Mohandas Karamčad Gandi, poznat kao Mahatma Gandi, bio je jedan od kreatora pokreta građanske neposlušnosti, koji je doveo do nezavisnosti Indije od Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG