Dostupni linkovi

Svetski intelektualci se solidarišu sa Zemaljskim muzejom u SarajevuGrupa intelektualaca iz celoga sveta, okupljena preko platforme „Culture Shut Down“, poslaće 1. februara na 125-ogodišnjicu postojanja Zemaljskog muzeja BiH javni poziv za učešće u međunarodnoj akciji pod motom „Dan Solidarnosti Muzeja“.

Oni će pozvati rukovodioce galerija i muzeja širom sveta da 4. marta obeleže polugodišnjicu zatvaranje nastarije kulturno-naučne ustanove u Bosni i Hercegovini.

„Simboličnim prekriženjem jednog značajnog eksponata iz svoje kolekcije žutom barikadnom trakom iskazaće solidarnost sa Zemaljskim muzejom BiH“, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa inicijatorka platforme „Culture Shut Down“ Azra Akšamija.

„Ova kampanja je reakcija na akutnu krizu kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini. Četvrtog oktobra 2012., nakon 124 godina postojanja, Zemaljski Muzej u Sarajevu zatvoren je zbog neuspeha vlade da osigura njegov pravni status i obezbedi odgovarajuća sredstva. Šest drugih institucija od državnog značaja, uključujući Umetničku galeriju BiH, te Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH su takođe u krizi. Radi se o sigurnosti dragocenih ekponata i kulturne baštine“, kaže Akšamija.

„Kulturne institucije u Bosni i Hercegovini su čuvari jedinstvenog kulturno-historijskog blaga koji je dokaz dugoročnog suživota u regiji. Njihovo očuvanje je ključno za osiguravanje mira. Eksponati i umetnine koje se drže u tim institucijama su važna komponenta svetske kulturne baštine. Njihovo očuvanje je od globalne važnosti“, navodi inicijatorka platforme „Culture Shut Down“.
XS
SM
MD
LG