Dostupni linkovi

BP plaća četiri milijarde dolara za Meksički zaliv


Američki sudija odobrio je u utorak sporazum prema kojem naftni gigant Britiš petroleum (BP) pristaje da prizna krivicu za ubistvo bez predumišljaja i druge optužbe i da isplati četiri milijardi dolara zbog nesreće na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu 2010. godine.

Više od 200 miliona galona nafte izlilo se za tri meseca u more posle eksplozije na naftnoj bušotini u dnu zaliva, a poginulo je 11 radnika. To je bila jedna od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji SAD.

Britanska kompanija je novembra prošle godine, sporazumom s američkim Ministarstvom pravde, pristala da prihvati krivicu za smrt radnika i za to što je lagala Kongres SAD o razmerama katastrofe.

Nizom vladinih istraga utvrđeno je da su BP i njegovi partneri na bušotini odgovorni za nesreću jer su radili tako da uštede vreme i novac na uštrb bezbednosti. U odvojenom procesu, BP se nagodio sa stanovnicima i drugima koji su pogođeni tom katastrofom.

Prema proceni naftnog giganta, ta nagodba će kompaniju koštati oko 7,8 milijardi dolara. Po sporazumu u krivičnom postupku, BP će platiti kaznu od gotovo 1,3 milijarde dolara, Nacionalnoj fondaciji za ribu i divlje životinje islatiće 2,4 milijarde dolara, a Nacionalnoj akademiji nauka 350 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG