Dostupni linkovi

Grčki ministar finansija: Najgore je prošlo


Grčki ministar finansija Janis Stournaras vjeruje da je najgore za njegovu zemlju već prošlo."Definitivno postoji tračak nade, nazire se svjetlo na kraju tunela", rekao je Stournaras za BBC.

On je dodao da je mogućnost da Grčka napusti eurozonu sada veoma mala.Prema njegovim riječima, svi vodeći pokazatelji su pozitivni.

"Uspjeli smo da preokrenemo ekonomiju. I na tržištima vlada optimizam.Depoziti se vraćaju bankama, vlada plaća zaostale obaveze privatnom sektoru i postoji promjena u načinu na koji nas gleda Evropa", rekao je Stournaras.On je dodao da je jedna trećina posla odrađena i da ima razloga za nadu.

Grčka je obezbjedila prošle godine veliku finansijsku pomoć međunarodnih kreditora nakon usvojenog paketa mjera štednje i provedenih reformi.

Međutim, u Grčkoj je i dalje najveća stopa nezaposlenosti od 26,8 odsto, sve je više beskućnika i sirotinje. Za to vrijeme recesija, najgora u modernoj istoriji uopšte, već šestu godinu zaredom pogađa Grčku.

Ipak, ministar smatra da su loša vremena iza Grčke."Do kraja posljednjeg kvartala 2013. mi ćemo biti na putu oporavka", ističe ministar.On je odlučan u stavu da će doći do privrednog rasta naredne godine, čak i ako dođe do pada 2013 za oko 4,5 odsto.

"Uvjeren sam 100 odsto da će ovo biti posljednja godina recesije za Grčku", rekao je on.

Grčka ima prilično nezavidan zadatak da smanji dug na održiv nivo.Trenutni dug Grčke iznosi oko 180 odsto društvenog bruto proizvoda, a cilj je 124 odsto do 2020, ali je Međunarodni monetarni fond nedavno rekao da to Atina ne može postići sama.
XS
SM
MD
LG