Dostupni linkovi

Škotskoj banci prijeti kazna od 500 miliona funti


Britanske i američke vlasti mogle bi da kazne Kraljevsku banku Škotske sa 500 miliona funti zbog afere manipulisanja međubankarskom kamatnom stopom libor.List "Wall Street Journal" piše da se američke vlasti zalažu za vansudski dogovor prema kojem bi banka priznala tačke optužnice.

Izvori bliski pregovorima rekli su da bi dogovor mogao biti postignut u naredne dvije sedmice i da Kraljevska banka Škotske za sada odbija da prizna krivicu, strahujući da bi zbog toga mogla da izgubi klijente.

Portparol banke koja je spasena od propasti novcem britanskih poreskih obveznika rekao je da ova finansijska institucija potpuno sarađuje sa istražnim organima.

Britanska država ima vlasnički udio od 82 odsto u ovoj banci, čije je sjedište u Edinburgu, poslije velike finansijske pomoći koju joj je uplatila na vrhuncu globalne finansijske krize.

Afera "libor" izbila je u junu 2012. godine, kada je banka "Barclays" kažnjena sa 290 miliona funti odlukom britanske i američke regulatorne agencije, zbog pokušaja manipulisanja međubankarskim kamatnim stopama libor i euribor u periodu od 2005. do 2009. godine.

Švajcarska banka UBS je zbog ovog prekršaja u decembru kažnjena sa rekordnih 1,5 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG