Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja prijeti nemilosrdnom osvetom


Severna Koreja zapretila "nemilosrdnom" odmazdom prema Jugu zbog podrške sankcijama UN. Seul zatražio od Pjongjanga da odustane od planirane nuklearne probe.

Tradicionalno napeta situacija na Korejskom poluostrvu napregnuta je do maksimuma posljednjih nedjelja sa dnevnim prijetnjama sa Sjevera da se sprema da izvede nuklearnu probu kao odgovor na prošlonedjeljno proširenje sankcija od strane Savjeta bezbjednosti UN.

U dugom komentaru koji je danas objavila državna agencija KCNA ponavlja se da je rezolucija usvojena od strane Savjeta bezbednosti UN isto što i "objava rata".Ukazujući na podršku Juga rezoluciji, koja je vredna prezira, KCNA je rekla da je to velika provokacija koja neće proći bez odgovora.

"Provokatori će se suočiti s udarom nemilosrdne odmazde", kaže se u komentaru.

U tekstu se ne spominje nuklearna proba koju su vojne vlasti Sjevera eksplicitno najavile u saopštenju koje je KCNA objavila prošle nedelje.

Komisija za nacionalnu odbranu je saopštila da proba ima za metu "glavnog neprijatelja" Sjedinjene Države koje su predložile rezoluciju UN kao kaznu za nedozvoljeno lansiranje rakete dugog dometa u decembru.

U Seulu ministarstvo spoljnih poslova je danas ukazalo da je rezolucijom UN upozoreno na dalje "značajne akcije" protiv Sjevera ukoliko izvede još jednu probu.
XS
SM
MD
LG