Dostupni linkovi

Ljajić: Ojdanićevo odustajanje od žalbe lični čin


Predsjednik Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocijenio kao lični čin odluku Dragoljuba Ojdanića da odustane od žalbe na presudu.Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

"Za Srbiju nema praktičnih posljedica te odluke, to jeste njegov lični čin. General Ojdanić se pozvao na svoje godine i svoje zdravstveno stanje", rekao je Ljajić.

On je dodao da je iste razloge navelo i tužilaštvo Tribunala u svom odustajanju od žalbe na presudu. Takođe, podsetio je da će Ojdanić u avgustu odslužiti dve trećine kazne i da će tako ispuniti uslove da podnese zahtjev da bude pušten na slobodu.

Ljajić je kazao i da ne veruje da će Ojdanićevo odustajanje od žalbe uticati na položaj preostale četvorice funkcionera i generala SRJ osuđenih za zločine na Kosovu, koji su se žalili na presude.

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. Tribunal je nepravosnažno osudio tadašnjeg potpredsjednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora. Generalu Vladimiru Lazareviću izrečena je zatvorska kazna od 15 godina zatvora, a Milan Milutinović, koji je bio predsjednik Srbije, oslobođen je krivice.

Rasprava o žalbama svih osuđenih, izuzev Ojdanića, zakazana je za mart, a naknadno će im biti izrečene pravosnažne presude.
XS
SM
MD
LG