Dostupni linkovi

Fajon:Bezvizni režim neće biti ugrožen


Član Evropskog parlamenta i izvjestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon, tvrdi da neće biti dozvoljeno da bezvizni režim BiH bude ugrožen, ali za to je neophodna i kredibilna i ozbiljna politika BiH, fokusirana na evropsku agendu.

"BiH je 2012. izgubila tapkajući u mjestu, vršeći rekonstrukciju koalicija, a vrijeme je da u ovoj godini, nakon brojnih turbulencija, učini korak dalje, korak koji će je nepovratno odvesti na evropski put", poručila je Fajon

"BiH je već dokazala da to može, kao što se vidjelo na primjeru ispunjavanja zadatka za viznu liberalizaciju. I danas BiH niko ne prijeti da bi opet mogle biti uvedene vize. Političari na zapadu Evrope koji to rade, najčešće to čine radi vlastitih političkih interesa", navodi Fajonova u kolumni za portal Evropski edukativni centar.

"U Evropskom parlamentu ostajemo veliki zagovornik slobode kretanja i daljeg proširenja EU na zapadni Balkan kada zemlje za to budu spremne. I uvjerena sam da, kada ima želje, postoji i put", kaže Fajonova.

Navodeći da je BiH zemlja sa puno problema, ona ističe da postoji samo jedno rješenje, a to su evropske integracije. "To je perspektiva za buduće generacije", zaključila je Fajonova.
XS
SM
MD
LG