Dostupni linkovi

Smog ponovo progutao Peking


Opasno visok nivo zagađenja zavio je Peking i sever Kine u gustu sivu izmaglicu od smoga po drugi put za dve nedelje i naterao vazduhoplovne kompanije da otkazuju letove, a gradske vlasti da upozore stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.

Vidljivost je smanjena na 200 metara u centru glavnog grada Kine gde pešaci i biciklisti ponovo nose maske probijajući se kroz smog i pored upozorenja vlasti da je zagađenje "ozbiljno".

Američa ambasada koja meri nivo sitnih čestica u vazduhu, takozvani PM2,5 izmerila je zagađenje od 526 mikrograma po kubnom metru što je iznad skale normalnog indeksa merenja i više od 20 puta od dozvoljene zagađenosti po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, preneo je AP.

U nekim krajevima severoistoka Kine vidljivost je manja od 100 metara, javila je agencija Sinhua. Er Čajna je otkazala 14 domaćih letova iz Pekinga, a aerodrom u istočnom građu Ćingdau je zatvoren i svi letovi otkazani.

Kineska centralna televizija (CCTV) je javila da je na aerodromu u Džengdžou, u provinciji Henan, otkazano 109 letova i da će magla da traje do četvrtka.
XS
SM
MD
LG