Dostupni linkovi

Mali glavna tema summita Afričke unije


Zemlje Afričke unije počele su 20. summit u Adis Abebi na kojem će glavna tema biti stanje u Maliju u svjetlu francuske vojne intervencije protiv islamista na sjeveru zemlje i očekivanog dolaska afričkih snaga koje će preuzeti francusku ulogu.

Šefovi država i vlada te predstavnici 54 zemlje iz panafričke organizacije počeli su sastanak minutom šutnje za dvojicu afričkih čelnika preminulih prošle godine - nekadašnjega ganskog predsjednika Johna Atte Millsa te etiopskog premijera Melesa Zenawija.

Stanje u Maliju, o kojem će se raspravljati i na konferenciji međunarodnih donatora u srijedu u glavnom gradu Etiopije, već je u petak bilo tema sastanka Vijeća mira i sigurnosti Afričke unije.

Vijeće je tada odlučilo povećati broj pripadnika afričkih snaga u Maliju te je izvršilo pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da odobri "privremenu" logističku pomoć za njihovo ubrzano raspoređivanje.

Danas i sutra summit Afričke unije trebao bi se osvrnuti i na nekoliko drugih sukoba ili zona napetosti u Africi, posebice na istoku DR Konga, u Gvineji Bisau te u Srednjoafričkoj Republici.
XS
SM
MD
LG