Dostupni linkovi

Meksiko: Uklonjen spomenik Alijevu iz centra prestonice


Meksičke vlasti uklonile su juče iz jednog parka u prestonici spomenik bivšem azerbejdžanskom predsedniku Gajdaru Alijevu, koji je tu postavljen pre šest meseci.
Spomenik je uklonjen posle protesta i kritika meksičke javnosti koja je smatrala da je postavljanje spomenika bivšem komunističkom lideru, koji je umro 2003. godine, neprimereno.

Statuu u prirodnoj veličini, izlivenu u bronzi, policija je uklonila u ranim jutarnjim satima, ali se ne navodi gde je sada smešten spomenik.

Gradske vlasti saopštile su da su u pregovorima sa Ambasadom Azerbejdžana oko toga gde da vrate statuu. Azerbejdžanska ambasada je ranije nagovestila da bi uklanjanje spomenika moglo da utiče na narušavanje odnosa između dve zemlje.

Azerbejdžan je meksičkim gradskim vlastima poklonio pet miliona dolara za obnovu parka u centru grada, a zauzvrat je u podignut spomenik Alijevu.

Podsetimo, predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Ilham Alijev početkom juna 2011. godine svečano su otvorili obnovljeni Tašmajdanski park i zasadili drvo prijateljstva. Tom prilikom oni su i otkrili spomenike bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i književniku Miloradu Paviću.

Samo mesec dana Tadić i Alijev otkrili su u Novom Sadu spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju.
XS
SM
MD
LG