Dostupni linkovi

Rusija: Ideja o resetovanju odnosa sa SAD zastarelaTrebalo bi odustati od ideje "resetovanja" rusko-američkih odnosa, jer je to beskonačan proces, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za američki časopis National Interest rekao da se razvoj rusko-američkih veza ne može smatrati kao "resetovanje", iako se Moskva nadala da će američki predsednik Barak Obama dati novi podstrek bilateralnim odnosima.

On je ukazao da će ipak biti potrebno vreme da dve zemlje "igraju tango" i kao primer dao nedavno usvojen američki "Zakon Magnitski" koji sprečava da se to desi.

SAD su u decembru usvojile "Zakon Magnitski", kojim su uvedene vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru u Moskvi 2009.godine.

Kao odgovor na taj potez SAD, ruska Duma je usvojila zakon kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju rusku decu i pravi spisak američkih građana za koje Moskva smatra da su kršili ljudska prava.

Obama je se po preuzimanju svog prvog mandata založio za građenje odnosa sa Moskvom na drugoj, "ravnopravnoj" osnovi, i razgovarao s tadašnjim predsednikom Rusije Dmitrijom Medvedevim 2009. o "resetovanju" odnosa dve zemlje.
XS
SM
MD
LG